Q10 rendelése

A Q10 TÖRTÉNETE

Akoenzim Q10 egy vitaminszerű vegyület, mely az ubikinonok közé tartozik. Zsíroldékony, így fontos szerepet tölt be a mitokondriumban zajló energiatermelésben. Kémiailag két részből állnak: fejük (benzokinon) és farkuk (terpinoid) van. Ez az anyag hihetetlenül fontos egészségünk megőrzése és a szervezet megfelelő működése szempontjából, mégis felfedezése igen későre tehető.

A Q10 története

Az 1957-es év volt az, mikor Dr. F. Crane amerikai állampolgár a marhaszív mitokondriumából izolálta a koenzim Q10-et a Wisconsin Egyetem-Madison Enzimológiai Intézetében. Ezzel egy időben Morton professzor Angliában egy A-vitamin-hiányos patkány májából kapott vegyületet KoQ10-nek azonosított, melyet ubikinonnak nevezett el.

A következő évben K. Folkers professzor és munkatársai voltak azok, akik meghatározták a koenzim pontos kémiai szerkezetét, majd előállították szintézissel és fermentációval is, így Folkerst az austinban található Texas Egyetem Kémia Intézetének professzorává nevezték ki.

A 60-as években Yamamura a koenzim Q7-tel kezeli a kongesztív szívelégtelenségeket. 1972-ben G. P. Littaru és K. Folkers leírják, hogy a humán szívelégtelenségek oka a Q10 hiánya.

1978-ban Dr. Mitchellnek ítélik a Nobel-díjat, mert megértette a boilógiai energiatranszfert. Elmélete magában foglalja a KoQ10 életfontosságú szerepének megállapítását az energiatranszfer-rendszerekben.

A 80-as években kerül ismét középpontba a Q10, hiszen ekkor Duplavak igazoljja, hogy ezzel a molekulával számos kórképet lehet kezelni. Ekkorra már nagy mennyiségben is elő tudtak állítani tiszta Q10-et, így a svéd L. Ernsternek sikerült megállapítani, hogy ennek az anyagnak még antioxidáns tulajdonságai is vannak.

A 90-es években a koenzim Q10 már étrend kiegészítőként is jelen van a világban. A KoQ10 hatásosságáról számos nemzetközi cikk látott és lát jelenleg is napvilágot, a kutatási eredmények összefoglalására több tudományos összejövetel került megrendezésre.

2003-ban a Huntington-kór és a gyermekkori kongesztív szívelégtelenség terápiájának hivatalos gyógyszere lesz.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!