A Q10 TÖRTÉNETE

Akoenzim Q10 egy vitaminszerű vegyület, mely az ubikinonok közé tartozik. Zsíroldékony, így fontos szerepet tölt be a mitokondriumban zajló energiatermelésben. Kémiailag két részből állnak: fejük (benzokinon) és farkuk (terpinoid) van. Ez az anyag hihetetlenül fontos egészségünk megőrzése és a szervezet megfelelő működése szempontjából, mégis felfedezése igen későre tehető.

A Q10 története

Az 1957-es év volt az, mikor Dr. F. Crane amerikai állampolgár a marhaszív mitokondriumából izolálta a koenzim Q10-et a Wisconsin Egyetem-Madison Enzimológiai Intézetében. Ezzel egy időben Morton professzor Angliában egy A-vitamin-hiányos patkány májából kapott vegyületet KoQ10-nek azonosított, melyet ubikinonnak nevezett el.

A következő évben K. Folkers professzor és munkatársai voltak azok, akik meghatározták a koenzim pontos kémiai szerkezetét, majd előállították szintézissel és fermentációval is, így Folkerst az austinban található Texas Egyetem Kémia Intézetének professzorává nevezték ki.

A 60-as években Yamamura a koenzim Q7-tel kezeli a kongesztív szívelégtelenségeket. 1972-ben G. P. Littaru és K. Folkers leírják, hogy a humán szívelégtelenségek oka a Q10 hiánya.

1978-ban Dr. Mitchellnek ítélik a Nobel-díjat, mert megértette a boilógiai energiatranszfert. Elmélete magában foglalja a KoQ10 életfontosságú szerepének megállapítását az energiatranszfer-rendszerekben.

A 80-as években kerül ismét középpontba a Q10, hiszen ekkor Duplavak igazoljja, hogy ezzel a molekulával számos kórképet lehet kezelni. Ekkorra már nagy mennyiségben is elő tudtak állítani tiszta Q10-et, így a svéd L. Ernsternek sikerült megállapítani, hogy ennek az anyagnak még antioxidáns tulajdonságai is vannak.

A 90-es években a koenzim Q10 már étrend kiegészítőként is jelen van a világban. A KoQ10 hatásosságáról számos nemzetközi cikk látott és lát jelenleg is napvilágot, a kutatási eredmények összefoglalására több tudományos összejövetel került megrendezésre.

2003-ban a Huntington-kór és a gyermekkori kongesztív szívelégtelenség terápiájának hivatalos gyógyszere lesz.

Q10 100 mg 60 kapszula(BioTech USA)

Q10 100 mg 60 kapszula (BioTech USA)

Természetes forrásokból nyert, extra minőségű Q10 koenzimet tartalmaz.

Ár: 4990 Ft
Megnézem

Vitaking Koenzim Q-10gélkapszula 100mg 30db

Vitaking Koenzim Q-10 gélkapszula 100mg 30db

A Q-10 koenzim egy időskori csodaszer. Már 2-3 heti kezelés után látványos eredményt lehet elérni kondícióban és teljesítő képességben.

Ár: 3320 Ft
Megnézem
Újdonság

Dr. Herz Koenzim Q10 60mg 60 db kapszula

Dr. Herz Koenzim Q10 60 mg 60 db kapszula

Q10 koenzimet tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula, E-vitaminnal kiegészítve.

Ár: 3290 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!