A Q10 TÖRTÉNETE

Akoenzim Q10 egy vitaminszerű vegyület, mely az ubikinonok közé tartozik. Zsíroldékony, így fontos szerepet tölt be a mitokondriumban zajló energiatermelésben. Kémiailag két részből állnak: fejük (benzokinon) és farkuk (terpinoid) van. Ez az anyag hihetetlenül fontos egészségünk megőrzése és a szervezet megfelelő működése szempontjából, mégis felfedezése igen későre tehető.

A Q10 története

Az 1957-es év volt az, mikor Dr. F. Crane amerikai állampolgár a marhaszív mitokondriumából izolálta a koenzim Q10-et a Wisconsin Egyetem-Madison Enzimológiai Intézetében. Ezzel egy időben Morton professzor Angliában egy A-vitamin-hiányos patkány májából kapott vegyületet KoQ10-nek azonosított, melyet ubikinonnak nevezett el.

A következő évben K. Folkers professzor és munkatársai voltak azok, akik meghatározták a koenzim pontos kémiai szerkezetét, majd előállították szintézissel és fermentációval is, így Folkerst az austinban található Texas Egyetem Kémia Intézetének professzorává nevezték ki.

A 60-as években Yamamura a koenzim Q7-tel kezeli a kongesztív szívelégtelenségeket. 1972-ben G. P. Littaru és K. Folkers leírják, hogy a humán szívelégtelenségek oka a Q10 hiánya.

1978-ban Dr. Mitchellnek ítélik a Nobel-díjat, mert megértette a boilógiai energiatranszfert. Elmélete magában foglalja a KoQ10 életfontosságú szerepének megállapítását az energiatranszfer-rendszerekben.

A 80-as években kerül ismét középpontba a Q10, hiszen ekkor Duplavak igazoljja, hogy ezzel a molekulával számos kórképet lehet kezelni. Ekkorra már nagy mennyiségben is elő tudtak állítani tiszta Q10-et, így a svéd L. Ernsternek sikerült megállapítani, hogy ennek az anyagnak még antioxidáns tulajdonságai is vannak.

A 90-es években a koenzim Q10 már étrend kiegészítőként is jelen van a világban. A KoQ10 hatásosságáról számos nemzetközi cikk látott és lát jelenleg is napvilágot, a kutatási eredmények összefoglalására több tudományos összejövetel került megrendezésre.

2003-ban a Huntington-kór és a gyermekkori kongesztív szívelégtelenség terápiájának hivatalos gyógyszere lesz.

Koenzim Q10 termékek

Q10 100 mg 60 kapszula(BioTech USA)

Q10 100 mg 60 kapszula (BioTech USA)

Természetes forrásokból nyert, extra minőségű Q10 koenzimet tartalmaz.

Ár: 4990 Ft
Megnézem

Vitaking Koenzim Q-10gélkapszula 100mg 30db

Vitaking Koenzim Q-10 gélkapszula 100mg 30db

A Q-10 koenzim egy időskori csodaszer. Már 2-3 heti kezelés után látványos eredményt lehet elérni kondícióban és teljesítő képességben.

Ár: 3320 Ft
Megnézem

Herbiovit Q10 H2O Vitallágykapszula 60db

Herbiovit Q10 H2O Vital lágykapszula 60db

Vízben oldódó Koenzim-Q10-et tartalmazó lágyzselatin kapszula

Ár: 4850 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!